Постачання російського газу за кордон впали на 40%

Постачання російського газу до Європи продовжують знижуватися двозначними темпами на тлі напруженості навколо України та конфлікту із Заходом. Незважаючи на пік опалювального сезону, за першу половину січня "Газпром" експортував на зовнішні ринки лише 5,4 млрд. кубометрів.

Про це повідомляють російські ЗМІ із посиланням на статистику монополії.

Порівняно з тим самим періодом 2021 року обсяг постачання скоротився на 41%. Газопровід "Ямал-Європа", що сполучає споживачів у Німеччині із західносибірськими родовищами через Польщу та Білорусь, продовжує працювати в реверсному режимі вже місяць.

"Газпром" припинив прокачування газу до Європи трубою потужністю 32,9 млрд кубометрів на рік 21 грудня, після чого вона запрацювала у зворотному напрямку — з Німеччини до Польщі. На 20 січня реверс не тільки не припинився, але навіть зріс — до 1,3 млн. кубометрів на годину.

Транзит газу через Україну з 1 по 18 січня впав майже в 2,5 рази порівняно з тими самими датами минулого року. Навіть за "Північним потоком-1" постачання почали скорочуватися - на 7,5% у річному вираженні.

Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції наприкінці грудня заявляв, що "Газпром" не бронює потужності газопроводу "Ямал-Європа", тому що відсутні заявки з боку європейських споживачів. На його думку, реверс дозволяє європейцям перепродувати газ, куплений за довгостроковими контрактами.

Через тиждень Путін заявив, що Росія значно збільшить постачання газу, як тільки ЄС сертифікує газопровід "Північний потік-2". Як сертифікація породить попит, який, за словами президента, відсутній зараз, Путін не уточнив.

У "Газпромі" неодноразово зазначали, що компанія постачає газ до Європи згідно з заявками споживачів відповідно до чинних довгострокових контрактів.

Продаж понад довгострокових договорів через електронну торгову платформу (ЕТП) «Газпром» припинив у серпні минулого року — через кілька днів після того, як суд Дюссельдорфа відмовився виводити «Північний потік-2» з-під норм третього енергопакету ЄС.

На січень у "Газпрому" заброньовано 21,6% запропонованих потужностей прокачування по "Ямалу — Європі", або 19,28 млн кубометрів газу на добу, проте прямі постачання трубопроводом поки що не відновлюються.

У ході аукціонів на початку місяця "Газпром" відмовився бронювати прокачування цією трубою на лютий. Це означає, що рішення про обсяги постачання прийматиметься на щоденних аукціонах.