Вибір сусідів: поляки бачать президентом Дуду

Andrzej Duda appearing on TV

У Польщі в другому турі президентських виборів попередньо перемагає чинний президент Анджей Дуда. Після підрахунку 99,84% протоколів, він отримав 51,22% підтримки виборців. Його конкурент ліберал Рафал Тшасковський - 48,78%, такі дані Національної виборчої комісії Польщі. Екзитполи давали майже таке ж співвідношення результатів.

Ці вибори були цікавими - в опитуваннях рівень підтримки кандидатів у другому турі був майже однаковим. Явка на виборах, за даними Національної виборчої комісії, була надзвичайно високою - понад 67% виборців прийшли на дільниці.

На переконання польських аналітиків, перемога Анджея Дуда означає, що його союзники, націоналістичний уряд, керований партією "Право і справедливість", продовжить свою соціально консервативну політику, зокрема, щедру соціальну програму підтримки родин і посилення впливу на судову гілку влади.

Ліберальний мер Варшави Рафал Тшасковський перед виборами обіцяв, що буде підтримувати меншини і використовувати право президента на вето законів, які він вважає спробою уряду політизувати судові органи та атакувати демократичні цінності. Хоча пан Тшасковський обіцяв, що буде співпрацювати з урядом, його перемога майже напевно почне війну між урядом і президентом.